آیا ازدواج می‌تواند سلامت روان شما را از بین ببرد؟

آیا ازدواج می‌تواند سلامت روان شما را از بین ببرد؟ | مرکز روانشناسی شادان

آیا ازدواج می‌تواند سلامت روان شما را از بین ببرد؟

روابط پایدار و حمایتی فوق‌العاده قدرتمند هستند. تحقیقات نشان می‌دهد که کیفیت بالای زناشویی با کاهش فشارخون، استرس کمتر، افسردگی کمتر و رضایت بیشتر از زندگی مرتبط است. 1

اما همان‌طور که یک رابطه متعادل و سالم می‌تواند تأثیر مثبتی بر رفاه داشته باشد، همه ازدواج‌ها به این شکل پیش نمی‌روند. انتقاد، مشاجره یا احساس ناامیدی توسط شریک زندگی‌تان می‌تواند سلامت روان شما را خراب کند.

مردم همیشه عاشق کامل‌ترین جنبه‌های شخصیت یکدیگر می‌شوند. چه کسی نمی‌خواهد؟ هر کسی می‌تواند شگفت‌انگیزترین قسمت‌های یک شخص دیگر را دوست داشته باشد. اما این ترفند هوشمندانه نیست. ترفند واقعاً هوشمندانه این است: آیا می‌توانید نقص‌ها را بپذیرید؟ آیا می‌توانید صادقانه به عیب‌های شریک زندگی خود نگاه کنید و بگویید: “من می‌توانم آن را حل کنم. من می‌توانم چیزی از آن درست کنم.’؟ زیرا چیزهای خوب همیشه وجود دارند، و همیشه زیبا و درخشان خواهند بود، اما چیزهای بد زیر می‌توانند حال شما را خراب کنند. – الیزابت گیلبرت

حفظ یک رابطه سالم پیچیده است و زنده‌ماندن از ازدواج فراتر از دوره ماه‌عسل، برای بسیاری از زوج‌ها چالش‌برانگیز است. استرس‌ها و فشارهای زندگی روزمره، پیدایش عادات آزاردهنده، موانع ارتباطی و کاهش ارتباط عاطفی می‌تواند به‌سرعت یک شراکت شاد را از مسیر خارج کند. 

متأسفانه، ازهم‌پاشیدگی ازدواج یک پدیده رایج در جامعه غربی است. ازدواج می‌تواند سلامت روان شما را خراب کند. 

12 نکته برای شروع موفق ازدواجی که به طلاق ختم نمی شود

اینجا در مرکز روان‌شناسی شادان با برخی از مهم‌ترین اثرات منفی ازدواج که می‌تواند برای برخی افراد پیش آید آشنا می‌شویم:

تعارض زناشویی

هر گونه اختلاف در ازدواج استرس‌زا است، اما وقتی به‌درستی مدیریت شود، تعارض می‌تواند به زوج‌ها کمک کند تا در مورد یکدیگر بیاموزند و روابط خود را بهبود بخشند.

بااین‌حال، درگیری حل نشده و ادامه‌دار، مضر است. وقتی در یک رابطه مشاجره‌های مداوم وجود دارد، تحقیقات نشان می‌دهد که فرایندهایی که منجر به‌سلامت روان می‌شوند را محدود می‌کند. 2

در مواجهه با تعارض مداوم، فرد می‌تواند احساس طردشدن و قطع ارتباط عاطفی کند و این تمایل به جستجوی حمایت را محدود می‌کند. تعارض حل نشده می‌تواند بر خواب و خلق‌وخوی تأثیر بگذارد و منجر به اضطراب و افسردگی شود. وقتی آینده ازدواج نویدبخش نباشد، احساس ناامیدی می‌تواند به وجود بیاید. 

21 نشانه آمادگی برای ازدواج

اختلافات زناشویی بر سایر زمینه‌های زندگی مانند فرزندپروری یا کار نیز تأثیر می‌گذارد. سپس علائم افسردگی به طور غیرمستقیم از طریق اختلال عملکردی ظاهر می‌شود. 2

درگیری زناشویی پیامدهای سلامتی زیادی دارد. مطالعه‌ای با استفاده از داده‌های 250 زوج در طول تقریباً 20 سال نشان داد که زوج‌هایی که به طور منظم در اوایل ازدواج خود با هم دعوا می‌کردند، احتمالاً این الگو را ادامه می‌دادند و شریک‌هایی که مکرراً با هم بحث می‌کردند بیشتر از سایرین هم سن و سال خود احساس تنهایی می‌کردند و پیامدهای سلامت جسمانی ضعیف‌تری را تجربه می‌کردند. 3 

تعارض در یک رابطه می‌تواند باعث واکنش‌های مخرب در بدن شود، مانند التهاب، تغییر در اشتها و افزایش ترشح هورمون‌های استرس. استرس مداوم بر جنبه‌های مختلف سلامتی، از عملکرد قلبی عروقی گرفته تا ایمنی، تأثیر می‌گذارد.

اگر خصومت، پرخاشگری یا رفتارهای توهین‌آمیز در میان باشد، تعارض زناشویی به‌ویژه به‌سلامت روان آسیب می‌رساند. 

دلبستگی بزرگسالان

همان‌طور که پیوندها در اوایل زندگی بین نوزادان و والدین شکل می‌گیرد، عشق رمانتیک نیز نشان‌دهنده یک فرایند دلبستگی است. 4 نکته مهم این است که دلبستگی بزرگسالان سلامت روان را پیش‌بینی می‌کند، بزرگسالانی که در دوران نوزادی دلبستگی مثبت را تجربه کرده‌اند، به احتمال زیاد روابط بزرگسالی پایدارتر و رضایت‌بخش‌تری ایجاد می‌کنند. 

7 ویژگی یک رابطه سالم

بنابراین، دلبستگی چیست؟

تئوری دلبستگی توضیح می‌دهد که چگونه افراد برای برآوردن نیازهای اساسی پیوندهای عاطفی ایجاد می‌کنند و چگونه اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب با اختلال در این پیوندها، مرتبط است. 5

اشکال ناایمن دلبستگی در دوران نوزادی، بر نزدیکی و صمیمیت عاطفی در روابط بزرگسالان تأثیر می‌گذارد. این می‌تواند باعث شود که برخی افراد بیشتر نگران این باشند که توسط شرکای عاشقانه‌شان موردتوجه قرار نگرفته یا رها شوند. 6

افرادی که در کودکی تجارب دلبستگی خوبی نداشته‌اند، همیشه حمایت‌کننده و گوشه‌گیر یا چسبنده و خواستار نیستند. اما برخی موقعیت‌های استرس‌زا می‌تواند مدیریت خواسته‌های ناخودآگاه و نیازهای عاطفی را چالش‌برانگیزتر کند که می‌تواند ثبات و کیفیت یک رابطه را تهدید کند. برای مثال، فردی که در دوران نوزادی تجربه دلبستگی ضعیفی دارد، ممکن است در بزرگسالی به‌سختی به شریک زندگی خود اعتماد کند. کسانی که سبک دلبستگی اجتنابی ترسناک دارند ممکن است هوس توجه داشته باشند.

بنابراین، چرا سبک دلبستگی در ازدواج اهمیت دارد؟

تعامل دو سبک دلبستگی فردی پیامدهایی برای مسیر یک رابطه دارد. 5 به‌عنوان مثال، ازدواج با یک همسر ناامن می‌تواند برای فردی که خود نیز ناامن است، دشوار باشد. روابط این افراد معمولاً گیج‌کننده و بی‌ثبات است. این نوع افراد اغلب نامنظم و پیچیده هستند و معمولاً با مشکلات روانی دست و پنجه نرم می‌کنند. ازدواج با این نوع افراد می‌تواند سلامت روان شما را به خطر بیندازد.

ترومای دوران کودکی   

بدون درمان، ترومای دوران کودکی همچنان بر فرد در بزرگسالی تأثیر می‌گذارد. به‌عنوان‌مثال، فردی که آسیب‌های دوران کودکی را تجربه کرده است ممکن است در ارتباطات خود منفعل، منفعل – پرخاشگر یا پرخاشگر باشد. آنها می‌توانند غیرمستقیم و معذرت‌خواه یا نا صادق، سرزنش‌کننده و کنترل‌کننده باشند. این رفتارها فشار زیادی بر رابطه وارد می‌کند.

ترومای التیام نیافته، یک نیروی پویا در یک رابطه صمیمانه است که اغلب باعث ایجاد اختلافات، سوءتفاهم‌ها و شک و تردیدهای عاطفی می‌شود. برای یک شریک در سمت گیرنده، می‌تواند فوق‌العاده چالش‌برانگیز باشد.

تنهایی

در ازدواج، تنهایی زمانی اتفاق می‌افتد که فرد احساس کند شریک زندگی او نیازها و خواسته‌های او را درک نمی‌کند. عدم توجه، خطر ابتلا به مسائل مربوط به‌سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی را افزایش می‌دهد. این وضعیت ممکن است به دلیل اعتیاد یکی از همسران باشد که هرگز در خانه نیست، یا می‌تواند ناشی از مسائلی عمیق‌تر، مانند نادیده‌گرفته‌شدن توسط یک خودشیفته باشد.

احساس تنهایی در ازدواج عواقبی دارد؛ به‌عنوان‌مثال، زمانی که فردی تنها است، کمتر درگیر فعالیت‌ها و رفتارهای سالمی مانند ورزش و تغذیه سالم است. 

تنهایی بر خواب تأثیر می‌گذارد، استرس را افزایش می‌دهد، عزت‌نفس را کاهش می‌دهد و باعث ایجاد عوارض بسیاری می‌شود. 

مسمومیت در لباس عشق

رویدادها و شرایط سخت، آسیب آشکاری به‌سلامت روان وارد می‌کنند، مثلاً خشونت خانگی. اما در ازدواج، ظرافت‌های زیادی نیز در بازی وجود دارد که می‌تواند بهزیستی ذهنی را از بین ببرد.

روش زندگی با همسر همیشه عصبانی

شناختن یکدیگر در یک رابطه زمان می‌برد. خودشیفته‌ها ممکن است در ابتدای یک رابطه بسیار جذاب و دلنشین به نظر برسند، اما زمانی که با آن‌ها ازدواج کنید، ممکن است زندگی شما در یک یا دو سال، یا حتی در عرض چند ماه، به طرز چشمگیری تغییر کند. آسیب روانی که یک خودشیفته می‌تواند ایجاد کند پایانی ندارد.

ازدواج با یک خودشیفته می‌تواند منجر به عزت‌نفس پایین، کاهش ارتباطات سالم با دیگران و محدودشدن دسترسی به منابعی شود که از رفاه حمایت می‌کنند.

با یک همسر خودشیفته، احتمالاً سوءاستفاده عاطفی، آزار کلامی، رفتار بد عمومی و رفتار خاموش را تجربه خواهید کرد. اضطراب و افسردگی معمولاً به دلیل سوءاستفاده از خودشیفتگی ایجاد می‌شود.

تحمیل خویشاوندان

رابطه والد و فرزند می‌تواند تأثیر گسترده‌تری بر ازدواج داشته باشد. صدها مقاله آنلاین درباره زنده‌ماندن ازدواج در سایه “خانواده” وجود دارد!

بدون وجود مرزهای سالم، والدین، خواهران و برادران و سایر خویشاوندان نزدیک می‌توانند منجر به تعارض و سردرگمی در ازدواج شوند. این مسائل می‌توانند به‌ویژه زمانی تشدید باشد؛ به‌عنوان‌مثال، اگر والدین در خرید خانه مشارکت کنند، ممکن است رشته‌های زیادی به این ارتباطات پیچیده اضافه شود.

این شرایط می‌تواند فشار زیادی بر ازدواج وارد کند و ارزش و کیفیت رابطه را کاهش دهد.

تفاوت‌های فرزندپروری

این یک واقعیت است که کودکان می‌توانند استرس زیادی به ازدواج اضافه کنند، به‌ویژه زمانی که بچه‌ها جوان هستند. این موضوع می‌تواند به اختلاف‌نظرهای زوجین در مورد مسائل مختلف، از جمله شیوه‌های والدینی، منجر شود.

اگرچه اختلافات والدینی امری طبیعی است، اما اگر این اختلافات حل نشوند، می‌توانند شکاف‌هایی در رابطه ایجاد کنند. تفاوت‌های در رویکردهای والدینی می‌تواند به قطع ارتباط عاطفی و جسمی، عدم اعتماد و تغییرات رفتاری منجر شود. اختلاف‌نظر در مورد فرزندپروری می‌تواند یک رابطه را به خطر بیندازد و تأثیرات منفی بر فرزندان نیز داشته باشد.

استرس ناشی از والدین، به‌ویژه زمانی که نظرات متفاوتی وجود دارد، می‌تواند به افسردگی و سایر مشکلات روانی منجر شود.

روش های درمان افسردگی

ترمیم سلامت روان شکسته شده توسط ازدواج

هر شخصی می‌تواند به نقطه‌ای از زندگی خود برسد که به نظر می‌رسد دیگر نمی‌تواند ادامه دهد یا با چالش‌های مهمی مواجه شود. تجارب آسیب‌زا در دوران کودکی، ازدست‌دادن، جدایی‌ها، آزار روانی یا فیزیکی و استرس مزمن همگی می‌توانند دلایلی برای ایجاد ترس، افسردگی، فرسودگی شغلی، اعتیاد یا اختلالات خوردن باشند.

هفت نوع از بیماری های رایج افسردگی

مرکز روان‌شناسی شادان در برنامه‌های توان‌بخشی برای سلامت روان، تخصص دارد. اگر احساس می‌کنید سلامت روانی شما به دلیل یک ازدواج آسیب‌دیده است، می‌توانید بهبود پیدا کنید. برای این کار اکنون برای یک مشاوره خصوصی با تیم ما تماس بگیرید. ما خوشحال خواهیم شد که اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار دهیم و به شما در مسیر بهبودی کمک کنیم.

مراجع/منابع:

  1. Holt-Lunstad J و همکاران. 18 مارس 2008. آیا چیزی منحصر به فرد در مورد ازدواج وجود دارد؟ تأثیر نسبی وضعیت تاهل، کیفیت روابط و حمایت اجتماعی شبکه بر فشارخون و سلامت روانی سرپایی. آن بیهاو مد. آوریل 2008؛ 35 (2): 239-44.
  2. Choi H، Marks N F. 12 Aug 2008. تعارض زناشویی، علائم افسردگی، و اختلال عملکردی. J Marriage Fam. 2008; 70 (2): 377-390.
  3. Beeson L. 21 Oct 2020. تعارض زناشویی باعث تنهایی، مشکلات سلامتی می‌شود. دانشگاه گرجستان. دانشکده علوم خانواده و مصرف کننده. [دسترسی آنلاین 16 مارس 2023].
  4. هازان سی، شیور پی. عشق رمانتیک به عنوان یک فرایند دلبستگی مفهوم‌سازی شده است. J Pers Soc Psychol. 1987 مارس؛ 52 (3): 511-24.
  5. Pirola F. 2011. با هم جدا – سبک دلبستگی در ازدواج. در مجله آستانه. [دسترسی آنلاین 17 مارس 2023].
  6. ژانگ ایکس و همکاران رابطه بین دلبستگی بزرگسالان و سلامت روان: یک متاآنالیز. J Pers Soc Psychol. 2022 نوامبر؛ 123 (5): 1089-1137.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Follow by Email
Instagram
Telegram
WhatsApp